top of page
תמונת הסופר/תסשה זרצקי

"כישלון" יכול לחסוך המון כסף לחברה שלכם ולעודד אתכם ללכת על רעיונות הרבה יותר נועזים, יצירתיים ופור

חברות רבות רואות באופן מסורתי בכישלונות את האויב מספר אחת שלהן שצריך להימנע ממנו בכל מחיר. מדובר בהשקפה ותפיסת עולם נכונה כאשר מדובר בתפעול השוטף או בבניית מפעל חדש שיוקדש ליישום המודל העסקי הקיים של החברה. אבל, כאשר מדובר בתהליכי תכנון, תיקוף וניסוי של מודלים עסקיים חדשים, אתם חייבים להיות מוכנים לכישלונות, לקבל אותם בהבנה ולהפיק מהם לקחים ותובנות לעתיד. מדובר בכישלון חיובי ומועיל שחוסך לכם המון זמן וכסף שהייתם יכולים להוציא על מודלים עסקיים חדשניים שלא מתפקדים במציאות. כאשר מדובר במנועי צמיחה חדשים, כישלונות מהירים וחסכוניים יצביעו על הרעיונות שלא צריך להמשיך להשקיע בהם ושעדיף לזרוק אותם לפח.


חשוב שתסבירו לכל העובדים בארגון שלכם ממגוון מחלקות, חטיבות ויחידות שונות- כספים, הנדסה, הנהלה, מכירות וכו’ שישנם שני סוגי כישלונות עסקיים:


1. כישלון טוב, חיובי ומועיל שתוכלו להפיק ממנו תובנות חשובות בנוגע למודל החדשני שאתם מפתחים. זה יכול לחסוך המון זמן וכסף שאתם עלולים להשקיע לחינם ברעיונות גרועים שיתרסקו במציאות.


2. כישלונות גרועים שמבזבזים ומפזרים את כספכם לחינם. מדובר בתפעול , ניהול ויישום כושל של הצעות הערך המתפקדות והקיימות שלכם. אתם חייבים לדעת כיצד להתמודד איתן בצורה היעילה והטובה ביותר. כל כישלון להוציא מהן את המירב רק תוקע את החברה שלכם ומונע מכם להצליח. אתם לא יכולים לקבל בהבנה כישלונות כאלה וחייבים להימנע מהם.


במאמר הזה נתייחס לסוג הראשון של כישלון עסקי שאתם חייבים לקבל בהבנה ולהפסיק לחשוש ממנו.

כישלון יכול להיות גם טוב, מועיל וחיובי. כשהוא מתרחש בתחילת ניסוי ותיקוף המוצר החדש שלכם, הוא יחסוך לכם

הוצאות אדירות. לא תשפכו לחינם כספים אדירים על מוצר בעייתי שלא עובד היטב במציאות. נכון, שביצוע ניסויי תיקוף של הרעיון העסקי החדש ידרוש תקציבים מסוימים, זמן ומאמצים. אבל ההשקעה הזאת תשתלם לכם בגדול ותתגמד לעומת הכישלון האדיר והיקר שהניסוי יכול למנוע בעתיד. המידע , התובנות והמסקנות שאתם מקבלים מניסויי תיקוף מהירים וחסכוניים אלה יעזרו לכם להימנע מלהשקיע סכומים אדירים ולבזבז זמן יקר והמון משאבים על מוצר שלא יזכה לדרישה וביקוש בשוק ולא יוכיח את עצמו. תוכלו להוריד את רמת אי הוודאות והסיכון של כל מודל עסקי, הצעת ערך ופרויקט חדשני שאתם מפתחים. אתם תוכלו לבדוק באופן מיידי, חסכוני ויעיל אם השוק בכלל זקוק למוצר שלכם וכיצד הוא מגיב אליו ואז להחליט אם שווה להתקדם בבניית אבטיפוס מתקדם ויקר יותר, בייצור ובהשקה ראשונית של המוצר.



ניסויי תיקוף קטנים וחסכוניים שניתן לבצע באופן מהיר ויעיל יחסכו מכם שלושה סוגי כישלונות שיפגעו בצורה קשה בחברה שלכם:


1. סיכון של חוסר קבלה והיענות בשוק: הלקוחות אדישים לגמרי למוצר החדש והמדהים שאתם מציעים להם. הם לא מגלים בו שום עניין והצעת הערך החדשנית שלכם נכשלת ומתרסקת לחלוטין או שהיא פשוט לא מאפשרת לכם להשיג ולשמר מספיק לקוחות על מנת לשמור על רווחיות ולהצדיק את ההשקעות וההוצאות שלכם.

2. סיכון פיננסי: הצעת הערך החדשה שלכם פשוט לא משתלמת וכדאית מבחינה כלכלית. ההכנסות שהיא מאפשרת להניב נמוכות יותר מההוצאות על המוצר או השירות החדשים שלכם. מדובר בסיכונים הקשורים להיבטים של תמחור, עלויות ייצור , ויצירת מקורות הכנסה. אתם פשוט לא מצליחים להרוויח מספיק מהמודל העסקי החדש שלכם על מנת לכסות את ההוצאות השונות שהוא מצריך.

3. סיכון הקשור לתפעול, יישום והיתכנות טכנולוגית: אתם לא מצליחים ליישם ולתפעל את המודל העסקי שלכם ולהתניע אותו במציאות. הטכנולוגיה לא עובדת בצורה חלקה, אין לכם מספיק משאבים או שאינכם מצליחים להקים תשתית מתאימה לביצוע המודל העסקי החדשני שלכם.


אתם חייבים להכיר ולקבל את החשיבות העצומה של כישלון חיובי שתוכלו להפיק ממנו לקחים חיוביים ושיחסוך לכם כסף רב. כן, זה באמת לא נעים שהרעיון החדשני שלכם למוצר מקורי ומהפכני נכשל בניסויי התיקוף וגילוי הלקוחות שלו. אבל, תסתכלו על חצי הכוס המלאה. במקום להשקיע את כל המשאבים והכספים שלכם ברעיון שנראה מצוין על הנייר אבל לא עובד במציאות, הגעתם למסקנה הזאת באופן מהיר וחסכוני, עוד לפני שהשקעתם בייצור, השקה ושיווק של המוצר החדשני שלכם. ההיבט החיובי הזה יעודד את צוותי הפיתוח והחדשנות שלכם לבחון כמה שיותר מהר את הרעיונות החדשניים שלהם בפועל, הם לא ייפחדו מכישלונות חיוביים שיחסכו להם כסף רב. הם ימצאו דרך מהירה ויעילה לתקף את הרעיונות שלהם בקרב לקוחות אמיתיים, וינתחו היטב את המשוב שלהם. הם יפיקו את מירב הלקחים מכל ניסוי , וירצו לנתח כל כישלון ולהבין במה הם טעו וכיצד ניתן להשתפר ולהתקדם הלאה.



אבל, אפילו יותר חשוב מזה, אם תטפחו אווירה של קבלת הימורים וסיכונים, ומוכנות לכישלונות, זה יעודד את צוותי הפיתוח והחדשנות שלכם לבדוק ולתקף את הרעיונות הייחודיים, המקוריים והמהפכניים ביותר. כשהצוות שלכם לא ייפחד להיכשל, הוא יעלה ויבדוק את הרעיונות הנועזים, הפרועים והשאפתניים ביותר. כשאתם דורשים מהצוותים שלכם ללכת על בטוח, להצליח בכל פרויקט, ולא מגלים סובלנות לכישלונות, זה יגביל את היצירתיות והפתיחות הרעיונית שלהם. הם לא יאתגרו את המקובל והשגרתי בארגון שלכם ויחששו לפרוץ את גבולות הקיים והמוכר. כשכל ניסיון שלהם חייב להסתיים בניצחון מוחץ וודאי, הם פשוט יפסיקו לנסות.


מנטליות של הימנעות מסיכונים הכרחיים וחשיבה מחוץ לקפסה תגרום לכם לפספס כל הזדמנות אמיתית להצליח. מי שדורך במקום ומפחד לנסות אף פעם לא יצליח לגרום לעסק שלו להצליח ולשגשג. בעולם העסקי הלא יציב והתחרותי של היום קשה יותר לשרוד מאי פעם. אני רוצה להזכיר לכם שמכל עשרה רעיונות עסקיים פוטנציאליים, רק שניים יצליחו, שלושה יתבררו כחלשים וממוצעים ולא יספיקו על מנת להרים את החברה שלכם, וחמשת הנותרים ייכשלו לגמרי מההתחלה. אתם חייבים לנסות כמה שיותר על מנת לא לפספס שום הזדמנות ולא להתחרט אחר כך. עדיף לנסות ולהיכשל מאשר לא לנסות בכלל.



על מנת ללמוד כיצד תאגיד גדול יכול לעודד תרבות וסביבת עבודה של ניסוי וטעייה, קבלת כישלונות, והפקת לקחים ותובנות מהם אני ממליץ לכם לצפות בראיון עם המייסד האגדי של אמזון, ג’ף בזוס. היזם הנודע חלק איתי כמה תובנות חשובות בקשר לחשיבות העצומה של כישלונות חיוביים שיכולים להניע את החברה שלכם בכיוון הנכון ולצאת הרבה יותר מחוזקת ויעילה. הנה כמה ציטוטים שקיבלתי ממנו באותו ראיון, המדגישים שכישלונות חיוביים עומדים מאחורי ההצלחה המסחררת של אמזון:

• " אתם לא יכולים לחדש, להמציא ולהוביל מבלי לקבל בהבנה כישלונות" • " על מנת להמציא משהו מהפכני ופורץ דרך אתם חייבים לנסות ולתקף אותו. אם אתם בטוחים מראש שזה הולך לעבוד באופן מושלם, אז לא מדובר בניסוי אמיתי. " • "אם יש לכם סיכוי של 10% להחזיר פי 100 מההשקעה המקורית שלכם, אתם חייבים לקחת את ההימור הזה וללכת עליו בכל הכוח. נכון, שאתם תיכשלו בתשע פעמים מתוך עשר, וגם תרגישו רע עם עצמכם בכל פעם שתיכשלו. אבל אם לא תנסו, אז לא תצליחו אפילו פעם אחת ותתחרטו על זה בגדול. " • " לא כל סוגי הכישלונות חיוביים ומתקבלים על הדעת. כשיש לכם כבר ניסיון תפעולי, ואתם עדיין לא מבינים מה אתם באמת עושים ואיך לבצע את זה בצורה הטובה והיעילה ביותר, אתם פשוט הולכים לדפוק את כל העסק שלכם. זה לא כישלון חיובי, זה חוסר מחויבות, השקעה והתמדה. לא מדובר בניסוי והימור שנכשל, מדובר בחוסר יכולת להשיג מצוינות ואיכות תפעולית."

21 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

Comments


bottom of page