המיתוס הכי גדול בנוגע לחדשנות עסקית הוא שמספיק לחשוב על רעיון מנצח וההצלחה כבר מונחת בכיס שלכם ומובטחת מראש. מרבית היזמים חושבים שמספיק לחשוב על רעיון מוצלח, מקורי וייחודי, ושכל השאר זה פשוט עניין של יישום וביצוע שלו. אבל גם הרעיון הטוב ביותר שנראה מושלם על הנייר הוא רק תחילתו של מסע ארוך, מפותל ומאתגר להפיכתו של רעיון ראשוני ולא מפותח להצעת ערך אטרקטיבית שהלקוחות ישמחו לאמץ ושתוכלו לתרגם למודל עסקי רווחי הניתן ליישום בקנה מידה גדול ורחב יותר.
מציאת הרעיון הנכון, שיעבוד עבורכם, או היישום שלו הם לא האתגר הגדול ביותר שמצפה לכם ביזמות וחדשנות עסקית.
כמובן, שמדובר בהיבטים חשובים שבלעדיהם לא תתקדמו לשום מקום. אתם חייבים להצטיין ביישום ובביצוע ברמה הגבוהה ביותר על מנת להצליח. אתם חייבים להחזיק בחזון כלשהוא של ההזדמנויות העסקיות שאתם רוצים לנצל. אבל, החלק הקשה והמורכב ביותר בכל תהליך חדשנות הוא להפוך את הרעיון המופשט והחזון השברירי שלכם למשהו שבאמת יעבוד במציאות.
שבעה מכל עשרה מוצרים או שירותים חדשים לא מצליחים לעמוד בציפיות הגבוהות מהם ומתרסקים לגמרי לאחר ההשקה הנוצצת שלהם. הסיבה הנפוצה והשכיחה ביותר לכישלון של מרבית הסטארטאפים היא שהם לא הצליחו לפתח מודל עסקי רווחי ויעיל. כמובן, שתוכלו לטעון שכל הכישלונות האלה נובעים מרעיונות גרועים שלא היה להם סיכוי להצליח במציאות.
ייתכן שזה נכון, אבל אני רואה את זה אחרת. כל הכישלונות האלה נובעים מכך שכל הסטארטאפים האלה האמינו בצורה עיוורת ברעיון המבטיח שלהם על הנייר והיו להוטים ליישם אותו מבלי לתקף אותו בקרב לקוחות אמיתיים ולהתאים אותו לנסיבות ולתנאים בשוק ולצרכים הספציפיים של הלקוח. הם היו בטוחים שיש להם קלף מנצח ביד והם אפילו לא טרחו לתרגם אותו למודל עסקי רווחי ויעיל שיזכה לדרישה גבוהה בשוק, יאפשר לגרוף רווחים ויתאים ליכולות של החברה. הם לא השכילו לפתח את הקונספט החדשני שלהם לתוכנית מעשית שתפעל במציאות.
תהליך חדשנות מוצלח הולך הרבה מעבר לרעיון המושלם שיושב לכם בראש. החלק המסובך והקשה ביותר הוא למצוא מודל עסקי והצעת ערך שיגרמו לרעיון הזה לעבוד במציאות. אתם חייבים להבין כיצד לשווק ולספק את הרעיון הזה ללקוח, להתאים אותו לצרכים ולדרישות שלו ולמצוא דרך לתרגם את החזון שלכם לרווחים שעליהם העסק שלכם יוכל להתבסס. סטיב בלנק, אבי תנועת ה"לין סטארט אפ", מכנה חברות סטארט אפ- " ארגונים זמניים המחפשים מודל עסקי רווחי ויעיל שניתן ליישם בצורה קבועה במציאות". החזון המהפכני והקונספט המבריק ביותר אף פעם לא יצליחו במציאות אם לא תתרגמו אותם למודל עסקי מפורט, יעיל ומפותח שיאפשר לכם לזכות בהצלחה ממשית בשוק.
למרבה הצער, יותר מדי חברות לא מבינות את זה. גם תאגידים מבוססים וגם סטארטאפים קטנים וחסרי ניסיון עדיין מאמינים במיתוס "הרעיון הטוב ביותר". במקום להשקיע בתהליכי חדשנות שיטתיים, הדרגתיים ומסודרים, הם מעדיפים למצוא את הרעיון המושלם שעובד בצורה נהדרת על הנייר. ייתכן שהוא נולד כתוצאה מסיעור מוחות של צוות פיתוח או שמדובר בהברקה של המנכ"ל היצירתי, השאפתני ומעורר ההשראה שלהם, הם להוטים ללכת עליו בכל הכוח ולהתחיל ליישם אותו במציאות. הם לא טורחים לבדוק ולתקף אותו בפועל, לחפש בו נקודות חולשה וחסרונות, ולהבטיח התאמה מלאה של הרעיון החדשני שלהם לשוק ולצרכי הלקוח.
המציאות מוכיחה, שרעיון מקורי ומבריק לא תמיד מוביל להצלחה ועומד בציפיות ובתקוות העצומות ממנו. רעיון חדשני הוא רק השלב הראשון בתהליך חדשנות- מדובר רק בנקודת הפתיחה של מסע החקר , החיפוש והגילוי שלכם. אתם חייבים לבדוק את הרעיון שלכם לעומק בקרב לקוחות אמיתיים ולהתאים אותו לצרכים ולבעיות שלהם. המטרה של תהליך חדשנות נכון ויעיל היא להקטין את הסיכון של השקת מוצר שאף אחד לא צריך.
במקום להשקיע המון זמן, משאבים וכספים במוצר שלא יזכה לשום ביקוש בשוק ולא ידבר אל הלקוח, אתם חייבים לוודא מראש שמצאתם משהו שהלקוח שלכם זקוק לו, יתחייב לרכוש אותו ויהנה מחווית השימוש הטובה והנוחה ביותר. אתם חייבים להבטיח שמצאתם את הדרך הטובה והיעילה ביותר ליישם את הרעיון הזה ולתרגם את הערך שאתם מעניקים ללקוח לרווחים. תהליך חדשנות אמיתית מבוסס על עובדות, תצפיות וניסויי תיקוף, ולא על תחושות בטן, ציפיות והשערות לא מבוססות.
תהליך חדשנות נכון ומוצלח שיאפשר לכם לזהות בעיה צרכנית ולספק לה את המענה השלם, הטוב והיעיל ביותר , מורכב משתי פעילויות עיקריות:
על מנת להפוך את הרעיון החדשני שלכם למודל עסקי באפן מהיר ויעיל אתם צריכים להשתמש במודל הקנבס העסקי ובקנבס הצעת הערך. תוכלו לנתח את הרעיון העסקי שלכם, לפרק אותו להשערות החשובות ביותר שעליהן הוא נשען ולתרגם אותו למודל עסקי שיאפשר לכם להעביר ערך ללקוח ולתרגם אותו לרווחים.
אתם חייבים לתקף ולבחון את נקודות המפתח של הרעיון שלכם. תוודאו שהשערות המפתח שעליהן הרעיון העסקי שלכם מתבסס אכן עובדות במציאות. זה יעזור לכם להבין אם אתם נמצאים בדרך הנכונה.
רק לאחר שאספתם מספיק ראיות מלקוחות אמיתיים שהמוצר שלכם באמת יעבוד במציאות ויזכה לדרישה בשוק, אתם יכולים להתקדם לשלב היישום וההוצאה לפועל שלו. כפי שהסבירו אלכס אוסטרוולדר ואיב פנייר במפת "תיקוף ועיצוב המודל העסקי" שיצרו, בעוד שהשלב הראשון מתבצע במנוע החדשנות של החברה, שלב היישום מתבצע ביחידות וחטיבות התפעול השוטף שלה.
לפני שאתם משיקים מוצר חדשני, אתם חייבים לתקף אותו בקרב לקוחות אמיתיים ולוודא שיצרתם מודל עסקי יעיל ורווחי שניתן ליישום במציאות ושיתאים לתנאי השוק ולצרכי הלקוח. אם תמהרו ליישם רעיון מופשט, ראשוני ולא בשל ומפותח לגמרי, עוד לפני שבדקתם אותו היטב והתאמתם אותו לצרכי הלקוח וליכולות שלכם, ההתנהלות הפזיזה והלא מחושבת הזאת רק תפגע בכם ותמנע מכם להצליח.
Comentários